Actueel

Ambassadeur Heemkunde Vandaag

Center
Stretch

Genomineerd als 'Ambassadeur Heemkunde Vandaag' 2018

Vandaag (30-10-2018) is 'Lin in het groen' uitgenodigd door Heemkunde Vlaanderen, op de prijsuitreiking van 'Ambassadeur Heemkunde Vandaag'
Wij zijn één van de drie genomineerden.
De titel van Ambassadeur wordt uitgereikt door Heemkunde Vlaanderen aan een vrijwilliger, vrijwilligersvereniging of actie met, voor of door vrijwilligers die recent heemkunde op een positieve manier bij een breed (nieuw) publiek heeft gebracht.
Op zaterdag 24 november zal de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt worden in Mechelen. Wij zullen zeker aanwezig zijn.
Deze nominatie en het winnen van de Gouden Weckpot geeft ons vernieuwde kracht om ook in 2019 nieuwe projecten aan te vatten.
Zie ook:
https://www.heemkunde-vlaanderen.be/genomineerden-ambassadeur-heemkunde-vandaag-2018-bekend/

Left
Large

'Lin in het groen' in de krant

Left
Large

De Gouden Weckpot 2018

De Gouden Weckpot
De campagne van de Gouden Weckpot startte in het najaar van 2017 tijdens de Erfgoedjaarmarkt. Vanaf dat moment kon iedereen een vereniging, een persoon of een stukje erfgoed nomineren voor de Gouden Weckpot: een symbolische prijs om het Haspengouws erfgoed en haar vrijwilligers extra in de kijker te zetten. Uit de verschillende inzendingen werd per gemeente een aantal verenigingen genomineerd.
Tijdens de Nacht van de erfgoedliefhebber in de Blondeswinning in Grote-Spouwen (Bilzen) werden de winnaars van de Gouden Weckpot bekend gemaakt. Per gemeente was er een winnaar. Wie het voorbije half jaar het meest stemmen verzamelde via deze website, kreeg een unieke weckpot, gemaakt door Doreen Poesen. Deze kunstenares maakte 9 unieke aardewerken weckpotten.
Lin in het groen is één van de winnaars:
Volgens Erfgoed Haspengouw wordt onze erfgoedvereniging door collega’s bewonderd voor hun dynamische werking en de manier waarop ze nieuwe generaties betrekken met het lokale erfgoed van een klein Haspengouws dorp. Ze hebben zo onder meer verschillende projecten gedaan met de lagere school en organiseren ze publieksactiviteiten die goed gesmaakt worden door de lokale bevolking.
Zie ook:http://www.erfgoedhaspengouw.be/projecten/wat-wil-jij-bewaren-voor-de-toekomst/de-winnaars/
 

Left
Large

Allerheiligen 2018

Center
Stretch

Allerheiligen: Reveil moment 2018

REVEIL SPREIDT HAAR VLEUGELS OVER BIJNA 100 BEGRAAFPLAATSEN.

Een rustig reveilmoment op het kerkhof van Martenslinde.

Op donderdag,1 november tijdens de zegening van de graven om 16u45 zingen Carmen Thysen en Jeannine Vanherle vanuit hun organisatie “Lin in het groen” enkele rustige kleinkunstliederen.
Vzw. REVEIL moedigt mensen aan om Allerheiligen nieuw leven in te blazen. Muzikanten, fanfares, dichters en verhalenvertellers dompelen hun lokale begraafplaats onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Zo is “Reveil” een eerbetoon aan de wortels van elke gemeente. Met het diepste respect voor elke overtuiging.
Zie ook krantenartikel:http://www.lininhetgroen.be/krantenartikels
Meer info op: http://www.reveil.org/

Left
Large

Petanque in Martenslinde van begin mei tot begin oktober

Center
Stretch

Lin kermis 2018

  

Het oude dorpscafé op Lin Kermis

Op 23 en 24 juni 2018 was er in Martenslinde weer ‘Lin kermis’! Voor die gelegenheid werd er dit jaar een heus oud dorpscafé nagebouwd met een ouderwetse toog (die trouwens vroeger in Martenslinde echt gebruikt werd!), een aantal kaarttafels (uit café De Zon), een jukebox, een biljart en vele spelen van vroeger.
Het was een zeer gezellig kermisweekend en veel mensen hebben genoten van de sfeer van vroeger.
Meer foto's op volgende link : http://www.lininhetgroen.be/lin-kermis

 

Left
Large

Cafés in Martenslinde in de 19e en 20e eeuw

In dit boek zijn de cafés in de 19e en de 20e eeuw in kaart gebracht.

Voor de 19e eeuw hebben we aan de hand van documenten uit het archief van Martenslinde en vooral uit de patentregisters een beeld kunnen schetsen van de situatie in Martenslinde in die tijd. Ter vergelijking hebben we een globaal beeld van de situatie in Bilzen in dezelfde periode opgenomen in het boek. Op deze wijze kan de toestand in een klein dorpje met deze van een dichtbijgelegen stadje vergeleken worden.

Voor de situatie in de 20e eeuw hebben we voornamelijk gebruik gemaakt van de vele interviews en gesprekken die we met inwoners van Martenslinde gevoerd hebben. Dankzij hun bereidwillige medewerking is dit boek een waardevol stukje lokale geschiedenis van deze gemeenschap geworden. De vele anekdotes die ze ons vertelden geven dit boekje een persoonlijke kijk op ‘hun leven in dit dorp’.

Wij willen hen hiervoor allen van harte bedanken.

Left
Medium

Sint Maartenspad

Deze wandeling neemt je mee doorheen Martenslinde. Onderweg maak je kennis met de pittoreske plaatsen van het dorp en kun je uitgebreid genieten van de omgeving. Je wandelt tot aan het terrein van Alden Biesen en maakt ook kennis met het Wilderpark en het nieuw aangelegde bos. De wandeling is uitgebreid beschreven en voorzien van een plattegrond. Onderweg kun je ook iets drinken of een hapje eten in de Gouden Tak of in het Apostelhuis. De beschrijving van deze wandeling (7,8 km) is vanaf 22 april 2018 te verkrijgen bij de dienst van toerisme in Bilzen (Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, Bilzen), maar ook bij Jeannine Vanherle van ‘Lin in het groen’ (Pastoor Coenenstraat, 37 Martenslinde) en in taverne ‘De Gouden Tak’. ( Riemsterweg, 166 Martenslinde)

Veel wandelplezier!

 

Left
Large