Actueel

Infoborden

In Martenslinde zijn er twee natuurgebieden die toegankelijk zijn voor iedereen en waar het goed is om te wandelen en te ontspannen. Het zijn het Wilderpark en het Stentelerbos. Deze beide gebieden liggen vlak bij elkaar en zijn gelegen op de grens met Waltwilder.
Omdat deze gebieden veel bezocht worden door wandelaars en omdat ze vlakbij de fietsroute liggen, is, in samenspraak met de stad Bilzen, besloten om er informatieborden te plaatsen. Op deze borden staat uitleg over het gebied, de historie ervan en over de planten en bomen die er voorkomen.
Misschien de moeite waard om ze eens te gaan bekijken?

 

Left
Stretch

Jeneverbaronnen in de krant het HLN.

Left
Large

Jeneverbaronnen

Jeneverbaronnen
Samen met Erfgoed Haspengouw en het Jenevermuseum werd door ‘Lin in het groen’ een informatieve bijeenkomst georganiseerd over de historie van de Hasseltse jenever.
Het werd een gezellige borrelnamiddag
Het jenevermuseum was vooral benieuwd naar onze persoonlijke anekdotes i.v.m. jenever:
Wanneer en waar werden er borreltjes gedronken?
Kreeg de facteur er eentje aangeboden op zijn ronde?
Werd er in Martenslinde ook jenever gestookt?

Onze verhalen en anekdotes krijgen een plek in het jenevermuseum van Hasselt.
Een 20-tal mensen (vooral leden van Samana) zijn op onze uitnodiging ingegaan.
 

Left
Large

De Kerkhofvrienden

Center
Full

Het Kinderkerkhof

Het kinderkerkhof   
De werken aan het kinderkerkhof was één van de prioriteiten waarmee de kerkhofvrienden begonnen in 2017, maar dit bleek niet te lukken.
Nu, na 2 jaar, hebben wij een plan zoals het er moet uitzien. Dit werd met de stad en het kerkfabriek besproken.Petrus Vanlessen werd gevraagd om een aangepast kunstwerkje te maken. Ook de kinderen van onze school 'De Halte' zullen samen met Petrus het uiteindelijk resultaat bepalen.We brachten ook de families, van de overleden kindjes, bij elkaar en konden zo hun verhaal vertellen.
Het was een emotionele avond maar ook een opluchting voor de betrokkenen. Een verhaal dat Petrus kan gebruiken om het kunstwerk zijn uiteindelijke vorm te geven.
Wij hebben de ondersteuning van de stad en de hulp van de groendienst om dit project tot een goed einde te brengen.
http://www.lininhetgroen.be/kerkhofvrienden

Left
Large

Vergroening van onze begraafplaats

 Sinds enkele dagen is men begonnen met het definitief verwijderen van de laatste grijze kiezel rondom onze kerk. In Vlaanderen waren begraafplaatsen jarenlang onaantrekkelijke kiezelvlaktes in het landschap en/of in de dorpskom. Sinds 2015 geldt er een verbod op het gebruik van pesticiden in de openbare ruimte .
Op aandringen van ‘Lin in het groen’, en met de groendienst van Bilzen, wordt verder gewerkt aan de vergroening van onze begraafplaats.
Deze fase is een volgende stap in het realiseren van een groene rustplaats voor onze dierbaren.
Wij, als ‘Lin in het groen’, met de onbaatzuchtige steun van de kerkhofvrienden en de stad Bilzen, zullen blijven ijveren voor een aantrekkelijker begraafpark, waar iedereen die het bezoekt tot rust kan komen in een mooiere groene omgeving.
‘Lin in het groen’: Jeanine, Katrien, Yolande, Lambert, Ludo en Peter
 

Left
Large

De Kerkhofvrienden

'Lin in het groen' trakteert de Kerkhofvrienden.
Het voorjaar bracht nieuw leven en goede zin om het kerkhof weer op te frissen.
Dit was het moment om de Kerkhofvrienden eens goed te trakteren.
Ook burgemeester Bruno Stegen, schepen Wouter Raskin en hoofd van de groendienst Philip Eyckens mochten mee aanschuiven.
Het was een gezellig onderonsje en een goed moment om de noden van het kerkhof in het daglicht te brengen.

http://www.lininhetgroen.be/kerkhofvrienden

 

Left
Large

Petanque in Martenslinde van begin mei tot begin oktober

Left
Large

Dialect op school

Op dinsdag 24 januari 2019, hebben wij onze 4de editie 'dialect op school' gehad.
Voor meer info ga naar deze link:  http://www.lininhetgroen.be/15-januari-2016-dialectproject-op-school
Voor meer foto's ga naar: http://www.lininhetgroen.be/dialect-op-school
 

Left
Large

Ambassadeur Heemkunde Vandaag

Left
Stretch

Genomineerd als 'Ambassadeur Heemkunde Vandaag' 2018

Vandaag (30-10-2018) is 'Lin in het groen' uitgenodigd door Heemkunde Vlaanderen, op de prijsuitreiking van 'Ambassadeur Heemkunde Vandaag'
Wij zijn één van de drie genomineerden.
De titel van Ambassadeur wordt uitgereikt door Heemkunde Vlaanderen aan een vrijwilliger, vrijwilligersvereniging of actie met, voor of door vrijwilligers die recent heemkunde op een positieve manier bij een breed (nieuw) publiek heeft gebracht.
Op zaterdag 24 november zal de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt worden in Mechelen. Wij zullen zeker aanwezig zijn.
Deze nominatie en het winnen van de Gouden Weckpot geeft ons vernieuwde kracht om ook in 2019 nieuwe projecten aan te vatten.
Zie ook:
https://www.heemkunde-vlaanderen.be/genomineerden-ambassadeur-heemkunde-vandaag-2018-bekend/

Left
Large

'Lin in het groen' in de krant

Left
Medium

De Gouden Weckpot 2018

De Gouden Weckpot
De campagne van de Gouden Weckpot startte in het najaar van 2017 tijdens de Erfgoedjaarmarkt. Vanaf dat moment kon iedereen een vereniging, een persoon of een stukje erfgoed nomineren voor de Gouden Weckpot: een symbolische prijs om het Haspengouws erfgoed en haar vrijwilligers extra in de kijker te zetten. Uit de verschillende inzendingen werd per gemeente een aantal verenigingen genomineerd.
Tijdens de Nacht van de erfgoedliefhebber in de Blondeswinning in Grote-Spouwen (Bilzen) werden de winnaars van de Gouden Weckpot bekend gemaakt. Per gemeente was er een winnaar. Wie het voorbije half jaar het meest stemmen verzamelde via deze website, kreeg een unieke weckpot, gemaakt door Doreen Poesen. Deze kunstenares maakte 9 unieke aardewerken weckpotten.
Lin in het groen is één van de winnaars:
Volgens Erfgoed Haspengouw wordt onze erfgoedvereniging door collega’s bewonderd voor hun dynamische werking en de manier waarop ze nieuwe generaties betrekken met het lokale erfgoed van een klein Haspengouws dorp. Ze hebben zo onder meer verschillende projecten gedaan met de lagere school en organiseren ze publieksactiviteiten die goed gesmaakt worden door de lokale bevolking.
Zie ook:http://www.erfgoedhaspengouw.be/projecten/wat-wil-jij-bewaren-voor-de-toekomst/de-winnaars/
 

Left
Medium