Dialect

Center
Stretch
Center
Stretch

Dialect op school (4 maart 2020)
Op 4 maart hebben we weer gezorgd voor een dagje Linners dialect op basischool de Halte in Martenslinde. Dit jaar bestond het programma uit een poppenkastvoorstelling van ‘Roodkapje’ in het Linners dialect. Een bekend verhaal maar in het Linners is dat toch weer verrassend en spannend! Daarnaast hebben de kinderen, onder begeleiding van vele Linnerse vrijwilligers, kennis gemaakt met oude spelen, zoals: knikkeren, zaklopen, touwtje-springen, dozen-lopen, blikjes-gooien, en nog veel meer… En natuurlijk mocht ook petanque onder leiding van ‘Jan de ijsman’ niet ontbreken…
Een aangename dag en met dank aan alle vrijwilligers die meehielpen en ook Paul Achten van Hoeselt voor de kaarten met afbeeldingen van de oude spelen en de vele zelfgemaakte speeltuigen.

Het is voor herhaling vatbaar!!
zie ook:
https://www.lininhetgroen.be/dialectproject-op-school

 

Left
Large

Op ze Mattëslinners
Mën nump het al èns streektôol,
mèn nump het al èns plat
Mèr't ès de tôol van moeder,
èn daj kimp rèèg au't hat
èn kimp dwô èns nën teed,
èn zin vër alles kweet
dan zègge vër mêt gëbrwokke hat
O dialek, O dialek,
vêr oech hôon ze toen gee rëspek

Paul Agten is van Hoeselt en heeft dit artikel een paar jaar geleden in de krant gezet, toen hij had vernomen dat de mensen van 'Lin in het groen' naar hun plaatselijke school gingen om het dialect te promoten.
http://www.lininhetgroen.be/dialectproject-op-school

Left
Large

Erfgoedjaarmarkt 2019 (Kimpel Bilzen)
Aan alle bezoekers werd gevraagd om twee woorden: ‘knikker’ en ‘muis’ in hun dialect op het bord te zetten. Dat leverde de nodige gesprekstof op en resulteerde vooral ook in een grote variëteit aan woorden. Het bord was bijna te klein! Echt heel mooi om dat te zien.  Het is duidelijk dat ‘dialect echt leeft’ en dat we hier aandacht aan zullen blijven besteden.
Wij zullen binnenkort de volledige lijst hier publiceren. Op de foto rechts onder zie je een gedeelte van de lijst met dialectwoorden.

 

Left
Large

Martenslinde, zijn inwoners, zijn dialect.
Op 24 april 2016, tijdens de erfgoeddag, hebben wij dit boekje voorgesteld.
In totaal hebben 16 mensen deelgenomen aan de interviews van waaruit dit dialectboekje is samengesteld. Allemaal mensen die nagenoeg hun hele leven gewoond hebben in ons dorp en waarvan één van de ouders afkomstig is van Martenslinde.
Omdat het boekje is uitverkocht, zullen wij het nu gedeeltelijk publiceren op deze website.
Nogmaals dank aan al die mensen voor hun enthousiaste medewerking aan dit project. Het waren stuk voor stuk inspirerende gesprekken met mensen die ons inzage gaven in hun leven in hun dorp. Zij zullen hier allemaal in beeld komen de volgende weken met een aantal dialectwoorden die zij tijdens het interview gebruikten. Het geeft dan ook een ‘impressie’ weer van wat zij hebben verteld.

Left
Large
Center
Stretch
Center
Stretch
Center
Stretch
Center
Stretch
Center
Stretch
Center
Stretch
Center
Stretch
Center
Stretch
Left
Stretch
Center
Stretch
Center
Stretch
Left
Stretch